AKTUELNO

U moru dirljivih snimaka iz Turske i Sirije, koje su razorene snažnim zemljotresima, posebno se izdvojio jedan na kojem se vidi kako sestra čuva brata između betona srušene kuće, sve dok nisu spaseni 36 sati kasnije.

Brat i sestra ostali su zarobljeni u ruševinama svoje kuće u Siriji, nakon što je zemljotres pogodio dok su spavali.

Novinari Guardiana posetili su selo u kom devojčica živi, a razgovarali su i sa čovekom koji je spasio malu Džihan i njenog brata Abdulaha.

Omar Rahal je čuo glas koji je dolazio iz ruševina, toliko slab da se trudio da shvati da li je to možda samo u njegovoj glavi. Prethodne noći, dva zemljotresa jačine 7,8 i 7,6 pogodila su njegovo selo Harem u provinciji Idlib u Siriji koju drže pobunjenici, sravnivši sa zemljom desetine zgrada, uključujući stambeni blok u kojem je živeo njegov rođak Mahmud sa suprugom i njihovo sedmoro dece.

Nekoliko sati kasnije, Rahal, lokalni šef policije, pretraživao je ruševine kuće u nadi da će pronaći Mahmuda i njegovu porodicu žive. Celo jutro nije čuo znake života, ali u 12.30 po lokalnom vremenu čuo je nekoliko reči koje je izgovorio tanani glas koji je zaličio na dečiji.

"Vadite me odavde", rekla je devojčica ispod ruševina.

Nekoliko metara ispod betona ležala je Mahmudova petogodišnja ćerka Džinan, zajedno sa devetomesečnim bratom Abdulahom, kojeg je tešila ispod ruševina. Pored njih bilo je zatrpano telo njihove majke Suad. RahaL je moglo da vidi samo njenu ruku, kojom je majka pokušala da zagrli svoju decu kako bi ih zaštitila.

Foto: MUP Srbije

Otac je pokušao da ih oslobodi, ali je shvatio da to ne može sam. Tako je ugledao dvoje zarobljene dece i poslao snimak svojim policijskim kolegama, tražeći od njih da intervenišu.

Video je brzo počeo da se širi, a ubrzo je postao viralan ne samo u Siriji već i u celom svetu.

Za nekoliko sati video je pregledan više od pet miliona puta i postao je jedan od simbola tragedije koja je zadesila Siriju nakon zemljotresa.

"Moj prijatelj je odmah došao i pomogao mi je da izvučem malog Abdulaha, koji je na sreću zadobio samo nekoliko ogrebotina. Međutim, Džihan je bila problem. Preko nje je bila velika betonska ploča, a i gzvozdena šipka joj je probola nogu", priseća se Rahal u ispovesti za Guardian.

Spasilački napori u Idlibu, koji je ostao odsečen od spoljnog sveta dva dana nakon zemljotresa, usporeni su nedostatkom mašinerije i pomoći, pa su ljudi bili primorani da izvlače svoje voljene golim rukama.

"Da bismo podigli betonski blok koristili smo dizalicu, onu za podizanje automobila kada želite da promenite gumu. Uspelo nam je. Ali Džihan je još uvek imala zabodenu šipku u nozi. To smo morali da presečemo", dodaje on.

Spasioci su pokušali da preseku šipku debelim sečivom dok je devojčica plakala od bola. Da stvar bude komplikovanija, naknadni potresi su ponovo potresli njihovo selo. Ono malo što je ostalo od zgrada počelo je da se ruši.

"Molimo vas! Vadite me odavde", molila je Džinan spasioce.

Nije bilo vremena za gubljenje.

"Nismo imali izbora. Rizikovali smo, mogli smo i da umremo i da izgubimo dete. Stoga smo odlučili da uradimo ono što nikada nismo želeli, da izvadimo devojčicu dok joj je noga još uvek bila delimično nabodena na šipku", objašnjava on.

Foto: Tanjug AP/Kamran Jebreili

Oko 2 sata ujutru u utorak, nakon skoro 22 sata pod ruševinama, devojčica je izvučena na sigurno.

Nedelju dana nakon spasavanja, Guardian je posetio Džinan i njenog mlađeg brata u bolnici. Abdulah je spavao umotan u vuneno ćebe, dok je devojčica ležala, još uvek u bolovima, na krevetu.

"Rana na njenoj nozi je veoma ozbiljna. Džinan možda više nikada neće hodati kao nekada. Neću vas lagati. Ako se rana ne popravi, možda ćemo biti primorani da joj amputiramo nogu", rekao je njen doktor Vadžih al-Kara

Nakon objavljivanja snimka, neki mediji su pogrešno objavili da je njihov otac još uvek živ.

"Džinan i Abulah su jedini koji su preživeli u porodici", rekao je Rahal u suzama.

Brigu o njima preuzeo je njihov rođak.

Džinan i njen brat su među nebrojenim brojem dece koja su ostala bez roditelja u zemljotresu u Idlibu.

Broj poginulih u zemljotresu u Siriji popeo se preko 3.580.

"To je tragedija. Džinan zna da je ostala sama sa bratom. Ali vidite svu ovu deca ovde, pored njenog kreveta, to su takođe siročići. Većina njih i dalje pita gde su im roditelji i kada će doći kod njih. Prvo, želimo da ih izlečimo, a onda ćemo biti primorani da im kažemo da su i njihovi roditelji preminuli", rekao je lekar.

#Sirija

#Zemljotres

#devojčica