AKTUELNO

Smrt lidera je udarna vest u svim svetskim medijima.

Kubanski lider Fidel Kastro preminuo je noćas u 90. godini. Kastrovu smrt prva je potvrdila državna televizija i brat Raul Kastro.

Predsednik Kube saopštio je nešto posle ponoći da je njegov stariji brat preminuo u petak u 22:29 časova, a saopštenje je završio uzvikujući revolucionarni slogan: "Ka pobedi, uvek!".

Raul Kastro je dodao da će njegov brat biti kremiran kao i da će detalji sahrane biti poznati u toku dana.

Svi svetski mediji preneli su vest o njegovoj smrti, pa tako i BBC, navodeći detalje iz njegovog života i vladavine Kubom koja je trajala gotovo pola veka. BBC je podsetio da je 2008. godine Fidel Kastro preneo svoja ovlašćenja bratu Raulu, koji je noćas i objavio njegovu smrt.

Raša Tudej objavila je da je dugogodišnji lider kubanske revolucije Fidel Kastro preminuo nakon nekoliko godina borbe sa teškom bolešću, te da njegova smrt "označava kraj jedne ere za mnoge".

Foto: Tanjug AP

Kako prenosi CNN, u 80. godini preminuo je kubanski vođa "gvozdene volje i strastvene odlučnosti", dodajući da je živeo dovoljno dugo da bude svedok otapanja zaleđenih odnosa između Kube i SAD.

Dok većina Kubanaca tuguje, u Americi se slavi - u Majamiju, u Maloj Havani, organizovano je slavlje na kojem je stotine kubanskih migranata sa kubanskim zastavama slavilo smrt "diktatora".

Foto: Tanjug AP

Foto: Tanjug AP

Foto: Tanjug AP

I. P.

#Fidel Kastro

#Kuba

#Smrt

'