AKTUELNO

Prema nekim međunarodnim standardima, nakon sedam dana od zemljotresa obično se prestaje s traganjem za preživelima i pale teške mašine, čime se počinje s raščišćavanjem terena. Ali, spasioci u Turskoj i dalje izvlače preživele, zbog čega se za sada niko ne oglašava po ovom pitanju, a oni čiji se najmiliji i dalje smatraju nestalima gaje nadu da će ih ponovo videti, ne želeći uopšte da razmišljaju o odustajanju od potraga.

Davor Vidović, vođa spasilačkog tima MUP-a, Sektora za vanredne situacije koji se s našim timom nalazi u Turskoj, rekao je pre nekoliko dana da se nakon sedam dana obično počinje s totalnim uklanjanjem ruševina.

Foto: TV Pink Printscreen

"Tada dolazi do odluke o potpunom uklanjanju ruševina, ali uvek postoje ekstremni slučajevi da neko uspe da preživi. Timovi i dalje nastavljaju, mi nastavljamo i dalje da radimo", istakao je on.

Baš naš tim je u nedelju, po tim standardima poslednjem danu potrage, zahvaljujući psu Zigiju uspeo da locira jednu devojku, koju je lokalna ekipa potom izvukla na bezbedno.

Da nada i dalje postoji potvrđuju poslednje vesti iz Turske, poput one o spasavanju čoveka koji je nakon 170 sati izvučen iz ruševina u Antakiji, te žene koja je spasena posle sedam dana od zemljotresa koji je sravnio sa zemljom Gazijantep.

#Turska

#Zemljotres