AKTUELNO

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas da su američki zvaničnici "suštinski, kroz svoje izjave, priznali da su eksplozije na gasovodu Severni tok delo SAD i da o tome pričaju sa zadovoljstvom".

"Američki zvaničnici suštinski priznaju da su eksplozije koje su potresle Severni tok 1 i 2 njihovo delo. Čak se i slade kada pričaju o tome", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, Amerika je procenila da su Rusija i Nemačka "isuviše dobro" sarađivale u poslednjih 20-30 godina.

"Tačnije, ona (Nemačka) previše dobro sarađuje sa nama (Rusijom). Pojavila se moćna alijansa zasnovana na našim energetskim resursima i nemačkim tehnologijama. Počela je da ugrožava monopolski položaj mnogih američkih korporacija. Stoga je bilo neophodno da se nekako uništi, i to u bukvalnom smislu“, rekao je šef ruskog ministarstva spoljnih poslova.

„Postoji momenat ovde povezan sa činjenicom da je prijateljstvo među državama, nacionalno pomirenje među njima, kao što se desilo između Rusa i Nemaca, postalo „kost u grlu“ za one koji ne žele da se negde na ovoj planeti pojavi neko ko će se takmičiti sa glavnim hegemonom za koga su se proglasile SAD“, dodao je Lavrov.

Autor: