AKTUELNO

Vlasti u Hongkongu izvršile su raciju u prodavnici za koju se sumnja da je prodavala meso pasa i mačaka kao hranu, iako je zabrana takvog mesa stupila na snagu pre više od 70 godina.

Policajci su u četvrtak uveče zaplenili „sumnjive uzorke psećeg ili mačjeg mesa“ u prodavnici u okrugu Jau Ma Tei tokom „zajedničke operacije“ gradskog Odeljenja za poljoprivredu, ribarstvo i zaštitu (AFCD) i Odeljenja za higijenu hrane i životne sredine.

AFCD je saopštio da je izvršio raciju nakon dojave o prodaji mesa u gusto naseljenoj poslovnoj i stambenoj četvrti i da su zaplenjeni uzorci poslati na testiranje.

Racija vladinih agencija usledila je nakon izveštaja lokalnih medija u kojima se navodi da se zamrznuto meso od mačke može naći u prodaji za oko 12 dolara, što je slično ceni kuvane govedine.

Društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama saopštilo je da snažno osuđuje prodaju psećeg i mačjeg mesa za hranu, apelujući na građane da odmah kontaktiraju policiju i druge relevantne organe ako posumnjaju na tako nešto.

Propisi o psima i mačkama predviđaju da „niko ne sme da zakolje psa ili mačku u svrhu ishrane i niko ne sme prodavati, koristiti ili dozvoliti prodaju ili upotrebu mesa pasa i mačaka za hranu”, preneo je Si-En-En. Predviđena kazna za kršenje ovog propisa je 640 dolara i šest meseci zatvora.

Procenjuje se da se svake godine u svetu zakolje 30 miliona pasa i 10 miliona mačaka za ljudsku ishranu.

Autor: