AKTUELNO

Supruga Kim Džong Una primećena je kako nosi privezak u obliku najveće interkontinentalne balističke rakete Severne Koreje uoči vojne parade koja ima za cilj da se pohvali nuklearnom moći režima.

Srebrni privezak bio je modni dodatak Ri Sol Ju u utorak uveče dok se smeškala za stolom okružena odlikovanim vojnim komandantima.

Činilo se da odražava ICBM Hvasong-17, koja je testirana prošle godine i koja bi mogla da pogodi Sjedinjene Države.

Na društvenim mrežama je ova objava odjeknula kao eksplozija. "Da li ovo zaista ono što mi mislimo da jeste?!", pita se jedan korisnik. Pravi Hvasong-17 prikazan je pored onoga za šta se veruje da je nova ICBM na čvrsto gorivo na dugo očekivanoj masovnoj paradi u centralnom Pjongjangu u sredu uveče, gde je ćerka Kim Džong-una takođe zauzela centralno mesto.


Na paradi u sredu uveče prikazana je najnovija tehnologija u zemlji i najveće rakete, uključujući najmanje 11 prethodno testiranih ICBM i jedinica taktičkog nuklearnog oružja, izvestili su državni mediji u četvrtak.

Događaj, kojim se proslavlja 75. godišnjica vojske, počeo je oko 22 sata vatrometom i muzikom, pre nego što je arsenal otkriven okupljenima, dok su se Kim, njegova supruga i ćerka smejali i mahali sa balkona. Kim Džong-un, obučen u debeli crni kaput, salutirao je zajedno sa svojim generalima, dok je njegova mlađa ćerka Ju-ae, takođe obučena u svečanu odeću, aplaudirala spektaklu.

Veruje se da je to njegovo drugo rođeno dete i ima oko deset godina. Parada je njeno peto javno pojavljivanje od novembra, što je podstaklo spekulacije da se priprema za nasledstvo.

S druge strane, postoje analitičari koji smatraju da je njeno prisustvo samo trik kojim Kim Džong Un pokušava da sebe prikaže kao porodičnog čoveka. Državni mediji nisu odmah ponudili detalje o oružju, ali su analitičari, pozivajući se na komercijalne satelitske snimke kompanije Makar Technologies, ​​identifikovali najveću ICBM ikada, Hvasong-17.

Autor: