AKTUELNO

Severna Koreja održala je noćnu vojnu paradu u Pjongjangu povodom obeležavanja 75. godišnjice od osnivanja svoje vojske na kojoj je prikazan dosad najveći broj interkontinentalnih balističkih projektila, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Severnokorejski predsednik Kim Džong Un prisustvovao je vojnoj paradi sa svojom ćerkom, za koju se smatra da je moguća naslednica oca na čelu Severne Koreje, preneo je Rojters.

Državni mediji su objavili da je Severna Koreja na paradi prikazala više interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM) nego ikada ranije, taktičke nuklearne jedinice i nagovestila novo oružje na čvrsto gorivo.

Snimci koje su objavili državni mediji pokazuju čak 11 hvasong-17 najvećih interkontinentalnih raketa u Severnoj Koreji, za koje se pretpostavlja da imaju veoma veliki domet, objavila je britanska agencija.

Hvasong-17 je prvi put testiran prošle godine, a Pjongjang je napredovao u svom programu balističkih projektila i lansiranju većih i naprednijih raketa, uprkos rezoluciji i sankcijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

#Severna Koreja