AKTUELNO

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova zatražilo je od administracije američkog predsednika Džoa Bajdena da vrati ostatke balona koji je oborila američka vojska kod istočne obale SAD, rekavši da letelica "pripada Kini".

Odgovarajući na pitanje novinara da li je Peking zatražio od SAD da vrati balon, koji je oboren u subotu, 4. februara, portparol Ministarstva Mao Ning rekla je da balon pripada Kini, a ne Americi.

Bajden se suočio sa žestokim kritikama jer je dozvolio da balon pre obaranja pređe kontinent, preko lokacija nuklearnih projektila i drugih osetljivih vojnih sredstava.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova insistira da je balon civilni meteorološki istraživački dirižabl koji je slučajno zašao u vazdušni prostor SAD nakon što je skrenuo sa kursa.

Maova je istakla da su neki američki političari i mediji "preuveličali" incident da bi "napali i ocrnili Kinu".

- Kineska strana je u nekoliko navrata pružila informacije o balonu. Nemam šta da dodam u ovom trenutku - napomenula je ona.

Maova je navela da američke vlasti nisu reagovale na "smiren i profesionalan način", prenela je "Raša tudej".

- Vašington je preterano reagovao na incident koji nije predstavljao bezbednosnu pretnju i nije ugrozio nijednog Amerikanca - dodala je ona.

#BALON

#Kina

#SAD

#Špijunaža