AKTUELNO

Šest meseci pošto je izboden nožem, britanski pisac Salman Ruždi sutra objavljuje svoj novi roman "Grad pobede", epsku priču o ženi iz 14. veka koja prkosi patrijarhalnom svetu kako bi vladala gradom.

Napisan pre američkog napada nožem od koga se jedva oporavio, roman ovog autora rođenog u Indiji, čini se da predstavlja prevod istorijskog epa izvorno napisanog na sanskirtu.

Dugo iščekivano delo govori o mladoj devojci koja je siroče, Pampi Kampani, a koja ima magične moći. Ona je utemeljila grad u današnjoj Indiji, Bisnagu, što se prevodi kao Grad pobede.

Ruždi, kome je sada 75 leta, neće promovisati svoj 15. roman zbog zdravstvenog stanja, iako je njegov agent otkrio da "oporavak napreduje".

On je napadnut kada je trebalo da govori na konferenciji u severnom delu Njujorka. Autor se godinama skrivao pošto je bivši iranski vrhovni vođa ajatolah Homeini naredio njegovo ubistvo zbog, kako je smatrao, bogohulne prirode "Satanskih stihova".

Osumnjičeni za napad Hadi Matar, dvadesetčetvorogodišnjak iz Njudžersija, poreklom iz Libana, uhvaćen je odmah nakon napada i izjasnio se da nije kriv za optužbe.

Ruždi je naturalizirani Amerikanac, živi u Njujorku 20 godina, izgubio je vid na jedno oko i sposobnost korišćenja jedne ruke. Napad na njega je šokirao Zapad, ali su ga sa druge strane pozdravili ekstremisti u muslimanskim zemljama poput Irana i Pakistana.

Iako lično ne promoviše knjigu, pisac je počeo da komunicira putem društvene mreže Tviter, najčešće kako bi podelio novinske recenzije svog novog romana.

Planirano je i nekoliko događaja koji će popratiti njegovo objavljivanje, uključujući konferenciju s piscima Margaret Atvud i Nil Gejmanom koja će se prenositi onlajn.

Njegovo novo delo prati junakinju na misiji da "pruži ženama jednaku slobodu delovanja u patrijarhalnom svetu". Knjiga govori o stvaranju grada i njegovoj propasti, a završava se izjavom: "Reči su jedini pobednici".

Autor: