AKTUELNO

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan oglasio se na Tviteru nakon razornog zemljotresa koji je tokom noći pogodio ovu zemlju.

U zemljotresu je stradalo najmanje 100 ljudi, uključujući i žrtve u Siriji.

"Naši spasilački timovi odmah su poslati u područja pogođena zemljotresom. Naše institucije su odmah počele sa poslom. Nadamo se da ćemo zajedno preživeti ovu katastrofu što pre i sa najmanjom mogućom štetom", naveo je, između ostalog, predsednik Turske na svom Tviteru profilu.

Podsetimo, zemljotres se dogodio u 4.17 časova, u gradu Pazarcik u provinciji Kahramanmaras.

Spasioci i građani na brojnim lokacijama pokušavaju da izvuku povređene iz ruševina, a prema nezvaničnim informacijama, povređeno je više od 400 ljudi.

"Situacija je veoma loša. Jesiljurt broji 350.000 stanovnika. Uništene su stare zgrade. Bolnica i hotel su u potpunosti uništeni. Imamo informacije da se srušilo najmanje 10 zgrada u kojima je bilo između osam i 20 stanova. Imamo probleme sa zgradama u centru, koje su starije od 20 godina. Sve dodatno otežava i sneg koji pada. Sve nam je potrebno. Nemamo dovoljno alata. Činimo sve da spasimo ljude iz ruševina, ali nam treba pomoć. Podigli smo šatore i sve što je neophodno. U saobraćaju je kolaps", rekao je Mehmet Cinar, gradonačelnik Jesiljurta u pokrajini Malatja.

Autor: