AKTUELNO

Britaniju u ponedeljak čeka najveći štrajk zdravstvenih radnika u istoriji, a desetine hiljada medicinskih sestara i radnika Hitne pomoći napustiće radna mesta zbog spora o platama sa vladom, prenosi Rojters.

Medicinske sestre i radnici Hitne pomoći protestuju odvojeno od kraja prošle godine, ali zajednički izlazak na ulice u ponedeljak, uglavnom u Engleskoj, predstavljaće najveći štrajk u 75-godišnjoj istoriji Nacionalne zdravstvene službe (NHS), navodi britanska agencija.

Zdravstveni radnici zahtevaju povećanje plata koje treba da prati inflaciju u Britaniji, a britanska vlada tvrdi da bi povećanje plata u dvocifrenom procentu u javnom sektoru dovelo do još veće inflacije.

Sindikat medicinskih sestara tražio je povećanje plata od pet odsto iznad inflacije, iako je saopšteno da bi prihvatili i nižu ponudu, ali dve strane nisu uspele da postignu dogovor uprkos nedeljama pregovora.

Istovremeno hilјade radnika hitne pomoći najavilo je štrajk u celoj zemlјi 10. februara zbog malih plata i nedostatka osoblјa, saopštili su sindikati GMB i Junison.

Precizirano je da neće svi radnici Hitne pomoći štrajkovati odjednom i da će na hitne pozive biti odgovoreno.

Oko 500.000 radnika, mnogo njih iz javnog sektora, štrajkuje od prošlog leta, što je dodatni pritisak na premijera Rišija Sunaka i vladu koja treba da reši sporove i ograniči prekide rada javnih službi kao što su železnica i škole.

Sunak je prošle nedelje rekao da bi „voleo da medicinskim sestrama poveća plate“, ali je naveo da se vlada suočava sa teškim izborima i da mora da finansira NHS u drugim oblasti kao što su obezbeđivanje medicinske opreme i ambulantnih vozila, navodi Rojters.