AKTUELNO

Osnovni uzrok sukoba u Ukrajini povezan je sa uverenjem Vašingtona da su SAD izuzetne i tvrdnjom da to navodno opravdava njihovu dominaciju, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Govoreći tokom intervjua za rusku televiziju u četvrtak, visoki diplomata je pozvao ljude da „pogledaju dublje“ u svojoj analizi konfrontacije. Američki zvaničnici veruju da su SAD „izuzetna nacija, za razliku od bilo koje druge na svetu“ i da su dužne da predvode, jer će u suprotnom „nastati haos“.

Lavrov je citirao mišljenje Džejka Salivana, savetnika za nacionalnu bezbednost predsednika Džozefa Bajdena, koje je objavljeno u časopisu Atlantik 2019.

- Nijedna vizija američke izuzetnosti ne može uspeti ako Sjedinjene Američke Države ne pobede novonastalu viziju koja naglašava etnički i kulturni identitet - napisao je tada. Fraza se odnosila na unutrašnju politiku SAD i način na koji one utiču na „osnovnu svrhu američke spoljne politike“.

Foto: Tanjug AP/TASS Host Photo Agency

Lavrov je ovu primedbu nazvao „užasnom“ jer se drugim narodima uskraćuje „pravo da se sećaju svoje istorije“. Vlada SAD primenjuje ovaj princip globalno, sugerisao je on.

- Kao što su u loncu istopili sve koji su stigli u Ameriku, sada žele da istope sve ostale, tako da u suštini postanu Amerikanci - rekao je ministar.

- Ta izuzetnost, apsolutna ubeđenost u sopstvenu nepogrešivost i superiornost - siguran sam da je to glavni razlog zbog kog se sada suočavamo sa nacijama koje vode zastupnički rat protiv nas preko kijevskog režima - dodao je Lavrov.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu u februaru prošle godine, navodeći kao razlog sve veću ekspanziju NATO-a na istok i neuspeh Kijeva da primeni mirovne sporazume sklopljene uz posredovanje EU.

SAD su tvrdile da je taj potez bio čin „ničim izazvane agresije“ i obećale su da će podržati Kijev oružjem, novcem i drugim oblicima pomoći „koliko god bude potrebno“ da strateški porazi Rusiju. Lavrov je sukob nazvao posredničkim ratom koji su protiv njega vodili Vašington i njegovi saveznici da bi sačuvali zapadnu dominaciju.

#SAD

#Sergej Lavrov

#Ukrajina