AKTUELNO

Rusija je bila prijatelj sa Grčkom dok se Atina nije povinovala „američkim zahtevima“, poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, prenosi grčki list Katimerini.

„Primetili smo transformaciju njenog rukovodstva. Bilo je prinuđeno ili je pristalo da se povinuje američkim zahtevima. Izvukli smo svoje zaključke o onima koji tako rado podržavaju agresiju na Rusiju“, objavila je ruska ambasada u Atini na Tviteru izjavu Lavrova.

Ruski ministar spoljnih poslova je ovim tvitom izrazio nezadovoljstvo preko ruske ambasade u Atini, reagujući bez presedana na poziciju koju je Grčka zauzela u odnosu na rat Rusije u Ukrajini, navodi Katimerini.

U tvitovima se dalje kaže da su „Grčka i Kipar poslednjih godina bili među najprijateljskim zemljama" i da su do skora "imali veliki broj zajedničkih kulturno-obrazovnih projekata", kao i da se "ekonomska saradnja aktivno razvijala na obostrani interes."

Lavrov je naveo da je "čudna bila brzina kojom su prešli ne samo u „tabor” onih koji su potpisali sankcije, već i u grupu onih koji predvode antiruske akcije.

"To odražava nametnutu liniju agresivne konfrontacije, a ne interes Grka“, poručili su iz ruske ambasade u Atini, citirajući izjavu ruskog šefa diplomatije, navodi Katimerini.

#Sergej Lavrov