AKTUELNO

Bakingemska palata objavila je detalje krunisanja kralja Čarlsa III, za koje se očekuje da će biti manje ekstravagantno od ceremonije krunisanja njegove majke kraljice Elizabete pre 70 godina.

Novi kralj će biti krunisan u subotu 6. maja, kada će biti upriličen ''Koronacioni veliki ručak'', narednog dana će biti održan ''Koronacioni koncert'', a i u ponedeljak nakon koncerta takođe će biti praznik, kada će javnost biti pozvana da se pridruži u ''velikoj pomoći'', odnosno dobrotvornom radu u lokalnim zajednicama.

Palata je saopštila da će samo krunisanje biti ''svečana verska služba, kao i prilika za proslavu'', kao i da će ceremoniju voditi kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi.

Stručnjaci smatraju da će Čarlsovo krunisanje biti skromnije od onog njegove majke kraljice Elizabete pre 70 godina, a pretpostavlja se da neće biti nekih elemenata ceremonije iz feudalnih vremena.

Čarl i njegova supruga Kamila, stići će u Vestminster u takozvanoj ''Kraljevoj povorci'' iz Bakingemske palate, a vratiće se u pratnji drugih članova kraljevske porodice.

U ovom trenutku palata nije precizirala koji će se članovi kraljevske porodice pojaviti u povorci i na balkonu, nakon što se princ Endru povukao iz javnosti zbog optužbi za seksualno zlostavljanje, a princ Hari objavio memoare sa kontroveznim detaljima.

Britanska istoričarka Kejt Vilijams navela je da bi Čarlsu pomoglo u pogledu njegovog imidža kada bi princ Hari njegova supruga Megan bili na ceremoniji krunisanja.

''Veoma loše će izgledati ako Hari tamo ne bude, jer je on još visoko u naslednom redu za tron'', rekla je Vilijams.

#Bakingemska palata

#kralj Čarls