AKTUELNO

Sjedinjene Države, zajedno sa svojim saveznicima, pristale su da uvedu dve gornje granice cena za ruske naftne derivate: za one kojima se trguje sa premijum cenom u odnosu na naftu i sa popustom, saopštilo je Ministarstvo finansija SAD.

Zamenik ministra finansija Voli Adejomo održao je u petak virtuelni sastanak sa kolegama iz zemalja koje primenjuju mehanizam za ograničavanje cene ruske nafte koja se isporučuje morem.
-Zamenici ministara su se složili oko pristupa koji bi predviđao dve gornje granice za rafinisane naftne derivate... Jedan za proizvode koji se obično trguju sa premiumom u odnosu na sirovu naftu, uključujući dizel ili gasno ulje, i jedan za proizvode koji se prodaju sa popustom, navodi se u poruci.

Planirano je da se cene ruskih naftnih derivata ograniče u februaru, kada Evropska unija odbije da ih otkupi i zabrani njihov transport morem.

Osim toga, u martu će ga zemlje koje učestvuju u mehanizmu za ograničavanje cena ruske nafte revidirati. Uveden u decembru, gornja granica za naftu koja se izvozi morem sada iznosi 60 dolara po barelu.

-Zamenici ministara (finansija) složili su se da revidiraju nivo gornje granice cena nafte u martu. To će omogućiti koaliciji da uzme u obzir dešavanja na globalnim tržištima, navodi se u saopštenju američkog ministarstva finansija.

Petog decembra su stupile na snagu zapadne naftne sankcije: Evropska unija je prestala da prihvata rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i EU uvele su ograničenje cene za pomorski transport od 60 dolara po barelu – Zabranjena je skuplja nafta za transport i osiguranje. Očekuje se da će od 5. februara slične mere biti uvedene i za naftne derivate, iako maksimalna cena još nije poznata.

Rusija je, kao odgovor, zabranila od 1. februara da isporučuje naftu strancima, ako ugovori direktno ili indirektno predviđaju korišćenje mehanizma fiksiranja granične cene. Za naftne derivate, datum će odrediti vlada.

Ukupno trajanje predsedničkog ukaza ograničeno je na 1. jul 2023. godine.

Autor: