AKTUELNO

Forum pacifičkih ostrvskih država (PIF) pozvale su danas putem saopštenja Japan da odloži ispuštanje otpadne vode iz uništene nuklearne elekrtrane Fukušima, zbog straha od kontaminacije lokacija u vodi na kojima se vrši ribolov.

Japanska vlada je prošle sedmice saopštila da će ispustiti vodu iz uništene elektrane Fukušima ''otprilike ovog proleća ili leta'', što je izazvalo zabrinutost ostrvskih država koje se još uvek suočavaju sa posledicama testiranja nuklearnih bombi od pre nekoliko decenija, prenosi Rojters.

PIF navodi da bi ispuštanje vode moglo da ima veliki uticaj na ribolovna područja na koja se oslanjaju ostrvske ekonomije i to u područjima gde se ulovi više od polovine sve tune koja dospe na tržište.

''Naš region je nepokolebljiv u tome da Japan ne izlije vodu iz Fukušime sve dok ne potvrdi da je bezbedna'', rekao je danas generalni sekretar PIF-a Henri Puna.

Rojters podseća da su SAD sprovodile nuklearne testove na pacifičkim ostrvima sredinom prošlog veka, a da je Francuska sprovodila atomska testiranja između 1966. i 1996. godine.

Naučnik sa Okeanografske institucije Vuds Hol, Ken Buseler rekao je danas da panel naučnih eksperata PIF-a poziva Japan da ponovo razmisli o ispuštanju otpadnih voda jer sadašnja odluka nije potkovana potrebnim podacima.

''Radioaktivnost se kreće preko okeana strujama i plimom i na taj način stvara rizik od kontaminacije ribe'', rekao je Buseler.

Portparol američkog Stejt departmenta rekao je da je Japan ispitao nekoliko opcija za rešavanje ''ove jedinstvene i izazovne'' situacije.

''Japan je odmerio opcije i posledice i bio je trasparentan u vezi sa svojom odlukom, i čini se da se rukovodio globalno prihvaćenim standardima nuklearne bezbednosti'', rekao je portparol.

Japansko ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da su regulatorna tela u toj zemlji ocenila da je ispuštanje vode iz Fukušime bezbedno, jer bi voda bila filtrirana kako bi se uklonio najveći broj izotopa, ali bi ona i dalje sadržala tragove tricijuma, odnosno izotopa vodonika koji se jako teško odvaja od vode, podseća Rojters.