AKTUELNO

Južnoafričke vlasti danas su eutanazirale tigra koji je, nakon što je pobegao iz ograđenog prostora na privatnom posedu, ubio nekoliko životinja i povredio jednu osobu, što je pokrenulo pitanje da li egzotične životinje treba da budu čuvane kao kućni ljubimci.

Bengalski tigar, osmogodišnja ženka po imenu Šeba, živela je u ograđenom prostoru na privatnom posedu u predgrađu Johanesburga, a u petak uveče je odatle pobegla.Tigrica je usmrtila dva psa, svinju i jelena, i ranila 39-godišnjeg muškarca pre nego što je lokalno stanovništvo uspelo pomoću upaljenih baklji da je otera.

''Muškarcu je smrskala potkolenicu i nanela povrede ispod struka'', rekao je policijski zvaničnik Grešam Mendi i dodao da je ''doneta odluka da se tigrica eutanazira kako bi se sprečila bilo kakva dalja tragedija''.

Aktivistkinja za prava životinja Luiz de Val ocenila je da je to bio ''tužan kraj'' za ''jadnu životinju koja nikada nije tražila da bude kućni ljubimac u nečijem dvorištu''.

Tigrovi nisu poreklom iz Afrike, a kako osoba koja je držala Šebu nije razgovarala sa medijima, nepoznato je gde ju je nabavila. U južnoafričkoj provinciji Gauteng u kojoj se nalazi Johanesburg nije potrebno imati dozvolu za posedovanje divljih i egzotičnih životinja.

Nacionalno društvo za zaštitu životinja (NSCPA) učestvovalo je u potrazi za Šebom i naknadno izjavilo da su policajci pokušali da je vrate u ograđeni prostor gde su je vlasnici držali, ali da su ti pokušaji bili bezuspešni.

''U ovoj situaciji se jasno vidi da zakoni koji regulišu držanje ovakvih životinja često zanemaruju njihovu dobrobit'', rekao je portparol NSCPA Kešvi Nair.