AKTUELNO

Visoki ruski diplomata ranije se požalio da su informacije o sastanku neplanirano dospele u medije.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kazao je da je nedavni sastanak šefova obaveštajnih službi iz SAD i Rusije inicirao američki predsednik Džozef Bajden, koji je to zatražio od svog ruskog kolege Vladimira Putina.

Sergej Nariškin, šef ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR), i direktor CIA-e Vilijam Berns sastali su se na tlu Turske sredinom novembra prošle godine. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pomenuo je taj događaj na konferenciji za novinare u sredu, dok je razgovarao o nedostatku mirovnih pregovora o Ukrajini. SAD tek treba da daju "ozbiljan predlog" o rešavanju situacije, rekao je on.

Tokom pregovora Bernsa i Nariškina „nije bilo nikakvih otkrića“ ni napredaka ka rešavanju situacije, naveo je Lavrov.

Visoki ruski diplomata ranije se požalio da su informacije o sastanku dvojice šefova obaveštajnih službi dospele u medije.

- Sami Amerikanci su nam deset puta rekli da je ovaj kanal komunikacije apsolutno poverljiv i da ga ne treba otkrivati... kako ne bi bio ukaljan nekim propagandističkim spinovima - rekao je on novinarima prošlog meseca.

- Dogovorili smo se. Ali čim su sleteli u Ankaru vest je procurila. Ne znam odakle, da li je to bila Bela kuća ili Stejt department - dodao je on.

Nariškin je ove nedelje nagovestio da bi bio spreman da se ponovo sastane sa Bernsom, pod uslovom da se obe strane saglase sa takvim kontaktom.