AKTUELNO

Rusija je bila spremna da pošalje trupe na granicu Jermenije i Azerbejdžana u okviru Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosi (ODKB), kojoj pripadaju Rusija i Jermenija, da bi smirila strasti između dve zemlje, ali problem je bio tvrd stav Jerevana, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Imali smo probleme vezane za situaciju u Jermeniji kada su naši jermenski prijatelji tražili da se radi očuvanja stabilnosti pošalju trupe ODKB na granicu Jermenije i Azerbejdžana", rekao je Lavrov na godišnjoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Lavrov je naveo da se Moskva saglasila sa dokumentom i parametrima vojne misije. ali je Jerevan insistirao da se u dokument unese i oštra osuda Azerbejdžana, što je po njegovim rečima bilo neprihvatljivo.

"Uprkos tome što smo saveznici...Jermenija radije pregovara sa Evropskom unijom", konstatovao je Lavrov.

Vlasti u Jerevanu su više puta kritikovale ruske mirovne snage zbog neuspeha da obezbede slobodan tranzit duž koridora Lačin, koji povezuje Jermeniju i separatistički region Nagorno-Karabah, koji azerbejdžanski aktivisti drže pod blokadom od decembra 2022. godine.

Jermenija je nedavno odbila da bude domaćin vojnih vežbi saveza ODKB, što odražava rastuće tenzije u odnosima Jerevana i Moskve.

Nagorno-Karabah formalno pripada Azerbejdžanu, ali je od okončanja rata 1994. godine pod kontrolom snaga etničkih Jermena, koje imaju podršku Jerevana.

Tokom 44 dana teških borbi, započetih u septembru 2020. godine, azerbejdžanska vojska je porazila jermenske snage i primorala Jerevan da prihvati mirovni sporazum, u čijem je postizanju posredovala Rusija.

Sporazumom je Azerbejdžanu vraćen znatan deo Nagorno-Karabaha, ali i neke druge oblasti koje su jermenske snage kontrolisale od 1994. godine.

Rusija je tada razmestila oko 2.000 pripadnika mirovnih snaga na najmanje pet godina, kako bi obezbedila bezbedan tranzit kroz Nagorno-Karabah, nadgledala primenu mirovnog sporazuma i pomogla izbeglicama koje se vraćaju.