AKTUELNO

Italijanska policija saopštila je danas da je u spektakularnoj akciji karabinjera i specijalne jednice GIS uhapšen Mateo Mesina Denara zvani Dijabolik, koji je 30 godina bio u bekstvu.

Denara je uhapšen u jednoj privatnoj klinici. Istragom koja je dovela do hapšenja mafijaškog bosa Kastelvetrana koordinirali su tužilac iz Palerma Mauricio de Lusija i zamenik tužioca Paolo Gvido, saopštila je italijanska novinska agencija ANSA.

Mateo Mesina Denaro uhapšen je u privatnoj klinici La Madalena u Palermu.

Foto: Tanjug AP/Italian Police, LaPresse via AP

Mateo Mesina Denaro je otišao u privatnu kliniku „da bi prošao terapiju“, saopštio je komandant karabinjera Paskvale Anđelosanto posle hapšenja šefa koji su izvršili pripadnici specijalne grupe zajedno sa GIS-om.

Ko je Mateo Mesina Denara

Mateo Mesina Denara je sin starog mafijaškog bosa Kastelvetrana Čičia, istorijskog saveznika Totoa Riine Korleonesija.

Mateo Mesina Denaro bio je u bekstvu od leta 1993. godine, kada je u pismu napisanom njegovoj tadašnjoj devojci, Anđeli, nakon mafijaškog masaka u Rimu, Milanu i Firenci, najvio početak njegovog života kao Skerlet Pimpernel.

„Čućete za mene – pisao joj je, nagoveštavajući da je svestan da će njegovo ime ubrzo biti povezano sa ozbiljnim krvoprolićem – slikaće me kao đavola, ali sve su to laži”.

Foto: Tanjug AP/Italian Police, LaPresse via AP

Šef mafije iz Trapanija osuđen je na doživotni zatvor za desetine ubistava, uključujući i ubistvo malog Đuzepea Di Matea, sina Pentita zadavljenog i rastvorenog u kiselini posle skoro dve godine zatočeništva, za masakre iz '92, koji su koštali života sudije Falkonea i Borselina, i za napade 1993. u Milanu, Firenci i Rimu.

Mesina Denaro je bila poslednja "prva veličina" šefa sicilijanske mafije.

U njegovom hapšenje tokom 3 decenije učestvovale su stotine policajaca.

Danas je hvatanjem, okončano njegovo 30 godina dugo bekstvo.

Mateo Mesina Denara spada u red rekordnih begunaca poput onog njegovih vernih saveznika Tota Riine, koji je izbegao lisice čak 23 godine, i Bernanda Provencana, koji je uspeo da izbegne zatvor čak 38 godina.

Foto: Tanjug AP/Italian Police, LaPresse via AP