AKTUELNO

Spasioci iz Nepala su danas nastavili potragu za četiri osobe koje se i dalje vode kao nestale, nakon što se u nedelju u toj državi srušio avion sa 72 ljudi, saopštili su zvaničnici.

Pronađeni su crna kutija i snimač glasa aviona koji se srušio u Nepalu, saopštio je zvaničnik aerodroma Katmandu.

Spasilačke službe su dosad pronašle tela 68 ljudi, od 72 koliko ih je bilo u avionu "Jeti erlajnsa" tipa ATR-72, koji se srušio kod grada Pokara, nekoliko minuta pre sletanja. U avionu, koji je išao od glavnog grada Katmandua ka Pokari, bilo je 57 nepalskih državljana, pet indijskih, četiri ruska, dva južnokorejska i po jedna osoba iz Argentine, Irske, Australije i Francuske.

"Malo je verovatno da će biti preživelih", rekao je portparol Tek Prasad Rai za BBC.

Zvaničnik lokalne policije rekao je za Rojters da je potraga, koja je zaustavljena zbog mraka u nedelju uveče, jutros nastavljena.

Foto: Tanjug AP/Niranjan Shrestha

"Izvadićemo pet tela iz klisure koja nisu izvađena i potražiti preostala četiri koja nedostaju. Preostala 63 tela su poslata u bolnicu", rekao je policijski zvaničnik.

U Nepalu je za danas proglašen dan žalosti zbog tragedije, a formiran je tim eksperata koji će istražiti nesreću i ukazati na mere kako bi se izbegli ovakvi incidenti ubuduće.

Vlasti su saopštile da će tela poginulih biti predata porodicama nakon identifikacije i istrage.

Od 2000. godine, blizu 350 ljudi je poginulo u avionskim ili helikopterskim nesrećama u Nepalu, u kojem se nalazi osam od 14 najviših planina, uključujući i Mont Everest, gde česte iznenadne promene vremena mogu da stvore opasne uslove za letenje. Tokom jučerašnje tragedije, vreme je bilo vedro.

#Nepal