AKTUELNO

Švedska vlada zbog odluke Višeg suda Švedske neće izručiti četiri osobe koje traži Ankara zbog optužbi da su povezane sa jednim sveštenikom iz SAD osumnjičenim za organizovanje pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine, objavila je danas novinska agencija TT, bez navođenja izvora.

Zahtevi za njihovu ekstradiciju su podneti 2019. i 2020. godine, prenela je TT.Agencija je podsetila da je švedski Viši sud odlučio prošlog leta da te četiri osobe ne mogu biti izručene Turskoj.

Ministarstvo spoljnih poslova Švedske nije odgovorilo odmah na zahtev Rojtersa za komentar.

Turska je saopštila da odluka Višeg suda Švedske u decembru da blokira izručenje turskog novinara Bulenta Kenesa, koga Ankara optužuje za učešće u pokušaju državnog udara, predstavlja veoma negativan razvoj situacije.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izdvojio je Kenesa kao osobu čije izručenje Ankara traži kao uslov za odobrenje za ulazak Švedske u NATO.

Švedska i Finska potpisale su u junu trilateralni sporazum sa Turskom kojim su se obavezale da će izručiti Ankari osumnjičene za terorizam kao uslov da dve nordijske zemlje dobiju odobrenje turskog parlamenta da postanu punopravne članice NATO-a.

Finska i Švedska zatražile su ulazak u NATO u maju prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu, ali njihove zahteve moraju da odobre svih 30 država članica Alijanse.

Do sada je to učinilo 28 država, Turska i Mađarska nisu.

Autor: .