AKTUELNO

- Mislim da je Tramp iz nekog razloga bio zastrašen Putinom - rekao je Brenan.

Dvojica bivših rukovodilaca američkih obaveštajnih službi Džon Brenan i Džejms Klaper izrazili su strahovanje da je ruski predsednik Vladimir Putin izigrao predsednika SAD Donalda Trampa, nakon njegovih izjava o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016, prenosi Si-En-En.

Nakon kratkog susreta koji su dvojica lidera imali na marginama samita članica Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) u vijetnamskom letovalištu Da Nang, Tramp je sugerisao da veruje da je Putin bio iskren kada je rekao da se Moskva nije mešala u američke predsednicke izbore prošle godine.

- Pretnja koju Rusija predstavlja je očigledna. Pokušati da predstavite to na bilo koji drugi način, ja mislim da je zapanjujuće i da zapravo predstavlja opasnost po našu državu - rekao je Klaper, bivši direktor administracije za obaveštajne agencije u SAD.

Brenan, koji je bivši direktor Centralne obaveštajne agencije (CIA) istakao je da je po njegovom mišljenju "nejasno" zbog čega Tramp nije eksplicitnije osudio Putina kad to predstavlja "problem nacionalne bezbednosti".

- Zaista mislim da Kinezi i Rusi misle da mogu da ga izigraju - rekao je Brenan i istakao da se "iz nepoznatog razloga" Tramp možda plaši Putina.

- Mislim da je Tramp iz nekog razloga bio zastrašen Putinom. Ono što on radi sa Rusima je možda iz naivnosti, neznanja ili straha - rekao je on.

Kako je ranije preneo Rojters, Tramp je pokušao danas da razjasni konfuziju u vezi sa tim da li je prihvatio negiranje mešanja u prošlogodišnje američke predsedničke izbore, koje mu je u subotu izneo predsednik Rusije.

Na konferenciji za medije u Vijetnamu Tramp se distancirao od jučerašnjih komentara kojima je sugerisao da veruje Putinu, zbog čega su usledile kritike iz SAD čije su obaveštajne agencije odavno zaključile da se Rusija mešala u izbore zahvaljujući kojima je Tramp ušao u Belu kuću.

- Kada je reč o tome da li ja verujem ili ne, ja sam na strani naših agencija, posebno u sadašnjem sastavu. Pošto ih sada vode fini ljudi, veoma verujem našim obaveštajnim agencijama - kazao je Tramp nakon sastanka sa vijetnamskim predsednikom Tran Djaj Kvangom.

Tramp je juče, prilikom dolaska u vijetnamsku prestonicu Hanoj nakon završetka samita APEC, izjavio da ima dobar odnos sa ruskim predsednikom Putinom za kojeg je kazao da se "uvredio zbog optužbi za mešanje u predsedničke izbore u SAD".

Pročitajte još: PUTIN: Rusija i Kina imaju iste poglede na problem u Severnoj Koreji!

#Donald Tramp

#Vijetnam

#Vladimir Putin

'