AKTUELNO

Drama oko deteta čije je zdravlje ugroženo jer roditelji ne dozvoljavaju da primi krvi davaoca koji su vakcinisani protiv kovida 19, dobila je sudski epilog pošto je mališan privremeno stavljen pod starateljstvo zdravstvenih službi na Novom Zelandu.

Četvoromesečni dečak je u bolnici u Oklandu gde čeka hitnu intervenciju zbog srčanih smetnji bez koje mu je život ugrožen.

Njegovi roditelji sprečili su operaciju i zatražili od suda rešenje kojim bi se garantovalo da će dete dobiti samo krv nevakcinisanih davaoca.

Međutim, Viši sud je presudio da je operacija u najboljem interesu deteta, prenosi BBC.

Sudija Jan Golt je naložio da se dečak, identifikovan kao Beba V. u sudskim dokumentima, stavi pod starateljstvo suda "od trenutka odluke do završetka njegove operacije i postoperativnog oporavka".

On je odbacio zahtev roditelja za transfuziju krvi isključivo nevakcinisanih donora opisavši ga kao nepotreban i nepraktičan i saglasio se sa mišljenjem zdravstvenih vlasti da život deteta zavisi od primanja krvi.

Sudija je ipak naglasio da roditelji ostaju primarni staratelji dečaka i da lekari moraju da ih obaveštavaju sve vreme o njegovom stanju i lečenju.

Takođe je odbacio zahtev advokatice roditelja Sju Grej da se uspostavi prilagođena donorska usluga sa krvlju isključivo nevakcinisanih davalaca.

Advokatica je navela da dugoročni efekti vakcine "nisu ispitani" i optužila doktore da odbijaju da pruže alternativnu donatorsku uslugu iz ideoloških razloga.

Sudija je pak naveo da nema naučnih dokaza da krv davalaca vakcinisanih vakcinom protiv kovida 19 predstavlja bilo kakav rizik.

Ovaj slučaj privukao je antivaksere na Novom Zelandu koji su protestovali ispred suda tokom donošenja presude.

Zdravstvena služba Novog Zelanda saopštila je da slučaj predstavlja "tešku situaciju za strane", ali da je njihov prioritet bio "zdravlje i dobrobit" sve dece kojima treba zdravstvena zaštita.

Autor: