AKTUELNO

Nemački princ Hajnrih XIII Rojs od Grajca uhapšen je u sredu ujutro zajedno sa najmanje 24 osobe osumnjičene za planiranje državnog udara u Nemačkoj.

Pokušaj puča u Nemačkoj koji je sprečen u sredu rano ujutro kada je pokrenuta velika policijska akcija u čak 11 saveznih pokrajina i dalje je glavna vest.

Nove inforamcije koje se pojavljuju otkrivaju veliku zaveru u koju su umešani ljudi na visokim pozicijama, aktivni i bivši pripadnici specijalnih jednica i vojske Bundesvera, a otkrivaju se i njihove namere.

Centralna figura zaverenika je navodno tirinški aristokrata princ Hajnrih Rajs XIII, koji radi kao privatni finansijski konsultant. Rajs je više puta naglašavao da moderna Nemačka nije suverena država i da je pod kontrolom Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. Rajs je trebao da postane regent nakon puča na čelu vlade i nemačke države. Zaverenici su se okupili u lovačkoj kući jednog aristokrate u Tiringiji da razgovaraju o planovima za državni udar.

Vladarska kuća Rojs je vladala zemljama u Tiringiji od 12. veka. Rodonačelnik mlađe loze dinastije bio je Hajnrih Prvi krajem 13. veka. Oženio se unukom kneza Danila Romanoviča. Među predstavnicima su Hajnrih fon Plauen, koji je predvodio Tevtonski red posle poraza u bici kod Grunvalda, Julijana-Henrijeta-Ulrika, supruga ruskog carevića Konstantina, suprug britanske kraljice Viktorije, suprug-princ Albert, sama kraljica Viktorija, belgijski kralj Leopold I, šef kuće Hajnrih XLV, uhapšen 1945. od strane sovjetskih državnih službi bezbednosti, brojni potomci iz brakova sa ruskom vladajućom kućom.

Kao vojni lider zaverenika je obeležen navodno Rudiger fon P., penzionisani nemački padobranac koji je oko sebe okupio istomišljenike nemačke specijalce, uključujući i aktivne oficire Komande specijalnih snaga, čiji je jedan pripadnik uhapšen.

#Nemačka