AKTUELNO

Više od pola Kijeva je i večeras u mraku. Posle gašenja svih nuklearnih elektrana, Ukrajini nedostaje trećina neophodne električne energije, a veliki delovi zemlje su i bez grejanja i pijaće vode.

Posle što je Rusija ispalila nove smrtonosne salve projektila na energetsku infrastrukturu, Ukrajina žuri da obnovi snabdevanje strujom širom zemlje, ali jak vetar, kiša i temperature ispod nule usporavaju ove napore.

Oni koji nemaju druge mogućnosti, mogu da se zagreju u stanicama kijevskog metroa.

„Vrlo je zgodno. Vratila sam se juče veoma kasno, bio je policijski čas i nije se imalo kuda, hosteli nisu radili. Pa sam došla ovde. Toplo je, možete da punite telefone, ima i gde da se malo dremne, rekla je Olga Lešan.

U pokušaju odvaraćanja Moskve od uništavanja ukrajinske infrastrukture, ministri energetike zemalja članica Evropske unije ipak nisu uspeli da se dogovore o ograničenju cene ruskog gasa. Ukrajinski predsednik kaže da Evropa mora da izbegne podele, i da obori cenu ruskih energenata.

Ove godine Evropa konačno sprovodi energetsko razoružavanje Rusije. Zavisnost kontinenta od ruskih energetskih resursa počela je da se smanjuje. I mora potpuno nestat, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

Za to vreme žestoke borbe se nastavljaju u oblasti Donbasa i Hersona. Najmanje sedam osoba je poginulo, a 20 je ranjeno u ruskom raketiranju Hersona.

Generalni sekretar NATO izjavio je u Briselu da će Alijansa nastaviti da pruža snažnu podršku Ukrajini radi njene odbrane od ruske agresije, jer bi u slučaju pobede Rusije ceo svet godinama plaćao visoku cenu.

„Najhitniji zadatak sada je naravno da se pruži podrška Ukrajini, da se osigura da saveznici pružaju vojnu podršku i da Nato pruži podršku kako bi se osiguralo da predsednik Putin ne pobedi u Ukrajini. Ali konkretne odluke o specifičnim isporukama – to ostaju nacionalne odluke“, rekao je Stoltenberg.

Rusija i Ukrajina izvršile su u četvrtak razmenu zarobljenika sa ukupno 100 vojnika koji su se vratili u svoje matične zemlje. Prema rečima ruskih i ukrajinskih zvaničnika, svaka strana je nakon pregovora vratila po 50 zarobljenih vojnika.

Autor: