AKTUELNO

Predsednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko pozvao je Kijev da započne pregovore i prekine sukobe, jer će u suprotnom Ukrajina biti suočena sa "potpunim uništenjem".

On je u intervjuu, čiji je dio objavio nalog "Pul_1" na Telegramu, naglasio da je sada sve u rukama Ukrajine.

- Ne govorim ovo jer želim da prebacim ovo pitanje na predsednika Volodimira Zelenskog ili Ukrajinu. Zaista je sada sve u rukama same Ukrajine - rekao je Lukašenko, odgovarajući na pitanja ruskih novinara o mogućnosti postizanja mirovnog sporazuma sa Ukrajinom na marginama samita Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti (CSTO) u Jerevanu.

Lukašenko je istakao da ukoliko Ukrajina ne želi dalji gubitak ljudskih života, odnosno "ekstremno velike gubitke", onda sukob mora da se prekine.

- Teško je, ali to se mora učiniti ukoliko zaista žele da se oporave. Ovo se mora prekinuti, jer će u suprotnom biti neizbežno potpuno uništenje Ukrajine - upozorio je Lukašenko.

On je siguran da će u dogledno vreme definitivno biti obnovljeni odnosi dva naroda, kao što je istorija više puta dokazala da je to moguće.

- Sećate li se načina na koji smo se borili protiv nacističke Nemačke? Poginulo je 30 miliona ljudi. Ko se danas toga seća? Neki ljudi se sećaju u Belorusiji i Rusiji i to je to. Rane su zalečene - podsetio je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, Belorusija je spremna ne samo da razgovara, već da sarađuje i bude prijatelj, preneo je TAŠ.

- Mi ćemo i u ovom slučaju uspeti da ispravimo ovu grešku. Verovatno ćemo moći da objasnimo, čak će i naša generacija uspeti da objasni ukrajinskom narodu šta se desilo - naveo je Lukašenko.

Lukašenko je dodao da šta god se danas vidi, svi pričaju o miru i da sve više antiratnih snaga gura Ukrajinu ka pregovorima.

Autor: