AKTUELNO

Gradovi u Ukrajini, uključujući glavni grad Kijev, danas postepeno dobijaju struju, dan nakon što su ruski raketni udari izazvali najveće prekide u snabdevanju električnom energijom u Kijevu za devet meseci rata.

Regionalne vlasti su saopštile da je 25 odsto domaćinstava u Kijevu još bez struje, kao i da je vodosnabdevanje u pojedinim oblastima grada obnovljeno, a da će u drugim delovima početi da radi kasnije danas, objavio je Rojters.

U velikom poboljšanju u odnosu na sredu, kada je nestalo struje u celoj Kijevskoj oblasti, danas u Kijevu radi javni prevoz, a autobusi su zamenili tramvaje da bi se uštedela električna energija, navodi se u saopštenju kijevske regionalne vojne administracije.

Ukrajina očekuje da će njene tri nuklearne elektrane, koje su u sredu bile ugašene zbog ruskih raketnih napada, biti do večeras ponovo u funkciji, saopštio je ministar energetike German Galuščenko.

On je rekao za državnu televiziju da će nuklearne elektrane početi od večeras da rade i da će to značajno smanjiti nestanak električne energije.

Ukrajinska elektrodistribucija Ukrenergo saopštila je danas da zbog specifičnosti napada u sredu, koji su uglavnom ciljali na proizvodne objekte, dolazi sporije do ponovnog uspostavljanja snabdevanja električnom energijom nego posle prethodnih ruskih raketnih napada.

Ukrenergo je naveo da se svi energetski objekti postepeno vraćaju u pogon, a da je za nuklearne elektrane potrebno najviše vremena da se normalizije snabdevanje strujom.

Kijev je bio jedna od glavnih meta ruskih raketnih napada u sredu na energetske objekte koji su doveli do nestanka struje u mnogim regionima.

#Ukrajina