AKTUELNO

Portal Pink.rs objavio je vest 15. novembra 2022. godine sa naslovom: NOVI TERORISTIČKI NAPAD U ISTANBULU? Grad u POTPUNOM haosu (VIDEO), što se posle analize portal Raskrinkavanj.ba pokazalo da je to LAŽNA VEST.

Objavili smo netačnu informaciju "da je u Istanbulu počinjen novi teroristički napad i da je došlo do eksplozije auto-bombe dva dana nakon eksplozije na šetalištu Istiklal".

Utvrđeno je da se desio požar na automobilu koji se proširio na druga vozila, na šta nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi.

U istanbulskoj ulici Istiklal poginulo je šest osoba, a destine ih je povređeno u eksploziji 13.11.2022. godine. Prema medijskim izveštajima, 46 osoba uhapšeno je zbog sumnji da su učestvovale u organizaciji napada, kog su turski zvaničnici okarakterisali terorističkim.

Dva dana nakon ove eksplozije na našem portalu objavili smo članak pod naslovom "NOVI TERORISTIČKI NAPAD U ISTANBULU? Grad u POTPUNOM haosu ". Međutim, Turska radio-televizija TRT je na svojoj digitalnoj platformi TRT Balkan objavila članak u kome se navodi da su mediji iz regiona plasirali lažnu vest o novom terorističkom napadu u Istanbulu.

Kako se navodi u ovom članku, u Istanbulu je u noći 15.11.2022. došlo do požara na automobilu tokom vožnje, a požar je ubrzo zahvatio još nekoliko automobila. U tekstu o "novom napadu" preuzeli smo i tvit profila @LWNChannel, objavljen 15.11.2022, koji je registrovan u novembru ove godine i imao je nešto više od 30 pratilaca kad je vest objavljena. Takođe, u tvitu se nije navodio ni izvor informacije o "novom napadu".

Uvidom sada u ovaj tvit, utvrdili smo da je on obrisan.

Ovim putem izvinjavamo se svim našim čitaocima na grešci, i unosimo ispravak vesti na datum 24. april 2024. godine.

Autor: