AKTUELNO

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da, uprkos svim primedbama na neke korake EU koji su "nepromišljeni pa čak i besmisleni", Unija jeste sudbina Češke.

Miloš Zeman kaže da je besmislen korak EU bila cena maslaca koja je, kaže, izletela gore zato što EU dotira kada ne proizvodite mleko.

- Bez obzira ne sve te poteze, EU jeste naša sudbina, trebalo bi da ostanemo u njoj i trebalo bi da je iznutra kritikujemo za sve njene nepromišljene korake - naveo je Zeman u intervjuu češkom javnom radio servisu Radiožurnal.

Predsednik Češke podržao je predloge češke ekstremne desnice, stranke Sloboda direktna demokratija Tomija Okamure da se konačno u Češkoj usvoji zakon o opštem referendumu.

Zemanu ne bi smetalo ni da se raspiše referendum o izlasku iz EU, međutim, ponovio je da bi on glasao za to Češka iz EU ne izlazi. Miloš Zeman odbio je da se Češka nakon parlamentarnih izbora - pobedom tajkunske stranke ANO milijardera Andreja Babiša, najbogatijeg Slovaka i drugog najbogatijeg čoveka u Češkoj koga će Zeman imenovati za premijera - okreće protiv EU.

Iako je nedavno digao buru konstatacijom da je "ruska aneksija Krima svršen čin" i da bi "Rusija trebalo Ukrajini za otcepljeno poluostrvo da isplati kompenzacije", Zeman je podržao teritorijalni integritet Španije i izjasnio se protiv nezavisnosti za Kataloniju.

- U celoj toj stvari me je zainteresovalo jedno. U Barseloni su ogromne, milionske demonstracije za i protiv nezavisnosti. To znači otprilike 1:1. Tako ne nastaje secesija. Tako ne nastaje nezavisnost. Ni regionalna samouprava koja bi izrasla u novu zemlju na mapi Evrope. Da je to je to 10:1, molim lepo, 8:2 onda bih to shvatio. Ako je 1:1 želim teritorijalni integritet Španije - rekao je češki predsednik u razgovoru za nacionalni radio.

#Miloš Zeman

#Češka

'