AKTUELNO

Republikanci bi mogli da odnesu pobedu nad demokratama na međuizborima za Predstavnički dom, što postaje sve izglednije kako pristižu rezultati, objavio je Si-Bi-Es Njuz.

Nakon zatvaranja birališta u četrdesetak saveznih američkih država, republikanci imaju 108, a demokrate 58 mesta u Zastupničkom domu od 435 mesta.

Rezultati se menjaju iz minuta u minut, ali republikanci su od početka u upornom vodstvu.

Za sada se zna da su kandidati Republikanske strane pobedili svoje protivkandidate u NJujorku, Virdžiniji i DŽordžiji. S novim projekcijama sada je jasno da su republikanci preoteli pet mesta demokratama u trci za Predstavnički dom što bi im na kraju bilo dovoljno da obezbede većinu.

Foto: Tanjug AP/Patrick Semansky

Do sada je Predstavnički dom bio demokratski. Imali su 222 zastupnika naspram 213 republikanskih. Međutim, već uoči izbora ankete su ukazivale na verovatan poraz demokrata u borbi za donji dom.

Republikanci su pritom preuzeli tri mesta koja su ranije držale demokrate, objavio je Edison Research.

Što se tiče izbora za Senat gde je tesna trka, nekoliko republikanskih senatora vrlo je lako ponovo izabrano. Bira se 35 senatora i trka he neizvesna. Ključna borba odvija se u DŽordžiji između demokrate Rafaela Varnoka i bivše zvezde američkog fudbala republikanca Heršela Vokera.

Borba za Senat vodi se i u Pensilvaniji između demokrate Džona Fetermana i republikanca, poznatog lekara i tv-zvezde, Mehmeta Oza. Kako je borba za kontrolu nad Senatom vrlo neizvesna, moglo bi da prođe i nekoliko dana pre nego što bude jasan pobednik. Birališta nastavljaju da se zatvaraju kroz šest vremenskih zona i pedeset država s poslednjom, Aljaskom.

Autor: