AKTUELNO

Papa Franja je izjavio danas da su žene, koje je imenovao u Vatikanu, dokazale da mogu da budu bolji upravnici od muškaraca i da je previše muškog šovinizma u Rimokatoličkoj crkvi i društvu uopšte.

Papa je to izjavio na konferenciji za novinare, koju je držao u avionu dok se vraćao u Rim sa četvorodnevnog putovanja u Bahrein, preneo je Rojters.

"Primetio sam da se svaki put kada se ženi dodeli (odgovorna) pozicija u Vatikanu, stvari popravljaju", rekao je on.

Papa Franja je odbio da odgovori na pitanje o ženama koje se nalaze na čelu protesta u Iranu, već je pričao o ulozi žena uopšte.

On je pomenuo sestru Rafaelu Petrini, zamenicu guvernera Vatikana, koja je zapravo najmoćnija žena u Vatikanu, zadužena za oko 2.000 zaposlenih.

"Stvari su se promenile na bolje", rekao je on, misleći na upravljačke veštine Petrinijeve, koja je imenovana prošle godine.

Papa Franja je, takođe, naveo uticaj pet žena koje je imenovao u odeljenje koje nadgleda finansije Vatikana.

"To je revolucija jer žene znaju kako da nađu pravi put ka napretku", rekao je on.

Papa Franja je osudio muški šovinizam, priznajući da ga još uvek ima previše širom sveta, uključujući i u njegovoj rodnoj Argentini.

"Žene su dar. Bog nije stvorio čoveka, a zatim mu dao štene psa da se igra sa njim. On je stvorio muškarca i ženu", rekao je on.

Papa Franja je istakao da društvo koje nije sposobno da dozvoli ženama da imaju odgovornije uloge ne ide napred.

#Papa Franja