AKTUELNO

Smenjeni katalonski predsednik Karles Pudždemon uputio je danas poziv Kataloncima da se na demokratski i miran način suprotstave odluci španske vlade da preuzme direktnu kontrolu nad Katalonijom nakon jučerašnjeg proglašenja nezavisnosti u regionalnom parlamentu.

- Veoma je jasno da najbolji način odbrane onoga što je do sada ostvareno jeste demokratsko suprotstavljanje članu 155 (španskom ustava) - kazao je Pudždemon.

Španski list "Pais" preneo je, pozivajući na izvore u vladi u Madridu, da je kabinet premijera Marijana Rahoja "ne pridaje vrednost stavovima Pudždemona" i da "upućuje na sudije".

Ovaj dnevnik i agencija AP ističu da je Pudždemon tokom kratkog televizijskog obraćanja putem regionalne televizije TV3, koje je trajalo svega tri minuta, stajao iza zastava Katalonije i Evropske unije i da nije bilo zastave Španije.

Agencija navodi da je izgledalo da Pudždemon, u obraćanju koje je delovalo kao da je ranije snimljeno, želi da poruči da odbija da prihvati jučerašnju odluku Madrida o njegovoj smeni.

- Nastavićemo da radimo na izgradnji slobodne zemlje - kazao je smenjeni katalonski predsednik.

Navodi se da je španski kanal "Seksta TV" u vreme njegovog obraćanja prikazao živi snimak iz bara u Pudždemonovom rodnom gradu Djironi na kojem se vidi kako on tu ruča i kako ga povremeno u tome prekidaju meštani koji traže selfi sa njim.

#Karles Pudždemon

#Španija

'