AKTUELNO

Hakeri koji su presreli mejl komunikaciju i izmenili uputstva o plaćanju, oštetili su firmu iz Austrije za 100.000 evra koje je trebalo da uplati na račun preduzeća u Banjaluci, potvrđeno je u MUP RS.

Iz Policijske uprave Banjaluka saopštili su da policija radi na rasvetljavanju slučaja i pronalaženju izvršioca kompjuterske prevare.

- Nadležnoj stanici policije radnik firme iz Banjaluke u četvrtak je prijavio da je nepoznata osoba od 20. septembra do 2. novembra ove godine presrela mejl komunikaciju firme u kojoj je zaposlen i firme iz Austrije - pojasnili su u policiji.

Dodaju da su tom prilikom izmenjene instrukcije za plaćanje, čime je pričinjena šteta firmi iz Austrije u naznačenom iznosu.

Zbog sajber prevara u aprilu ove godine uhapšen je Banjalučanin Aljoša Borković (43), koji ima bogat kriminalni dosije, a poznat je po brojnim hakerskim napadima.

Klupko je počelo da se odmotava kada su istražioci Interpola došli do podataka da nestaje novac s računa u slovenačkim bankama i odmah se u istragu uključio Ef-Bi-Aj, čiji su agenti pratili tragove i stigli do Banjaluke. Borković je tada uhapšen zajedno sa Darkom Malinićem iz Slovenije, a prema podacima iz istrage vođene 2011. godine, istražiocima nije bila poznata tačna suma novca, ali se spekulisalo da se radi o stotinama hiljada maraka.

Autor: