AKTUELNO

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar rekao je da veruje da će sporazum o izvozu žita uz posredovanje UN nastaviti da se sprovodi.

"Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nastavlja da razgovara o ovom pitanju sa svojim vlastima na osnovu informacija koje smo pružili. Očekujemo odgovor od njih danas i sutra", naveo je Akar u saopštenju, preneo je Rojters.

Kako je rekao Akar, uzimajući u obzir postojeće informacije, postoji napredak po ovom pitanju, tako da Turska veruje da će sporazum nastaviti da se sprovodi.

Dodao je da će brodovi pod turskom zastavom nastaviti da izvoze hranu iz Ukrajine, čak iako je Rusija suspendovala svoje učešće u sporazumu, preneo je TAS S.

Ministri spoljnih poslova Turske i Rusije Mevlut Čavušoglu i Sergej Lavrov razgovarali su juče o nedavnom razvoju događaja u vezi sa produženjem sporazuma o transportu žita kroz Crno more.

Pres služba Kremlja izvestila je da je predsednik Vladimir Putin razgovarao telefonom sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom kada ga je obavestio o odluci Rusije da suspenduje učešće u sporazumu o žitu.

Ruski predsednik skrenuo je pažnju Erdoganu na činjenicu da drugi deo paketa sporazuma o deblokiranju izvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta praktično nije sproveden.

Ministarstvo odbrane Rusije 29. oktobra je saopštilo da je "nakon terorističkog napada koji je izvršio kijevski režim uz učešće specijalaca iz Ujedinjenog Kraljevstva protiv ruske Crnomorske flote i civilnih brodova angažovanih da osiguraju bezbednost žitnog koridora, ruska strana odlučila da obustavi svoje učešće u implementaciji sporazuma o izvozu hrane iz ukrajinskih luka".

#Hulusi Akar