AKTUELNO

Španska vlada će na, vanrednoj sednici vlade sazvanoj za subotu, pokrenuti član 155 španskog ustava, koji omogućava suspendovanje katalonske autonomije, saopšteno je iz Kancelarije španskog premijera.

Specijalna sednica vlade sazvana je nakon što je katalonski lider Karles Pudždemon izjavio da bi katalonski parlament mogao da glasa o usvajanju formalne deklaracije o nezavisnosti Katalonije ukoliko španska vlada ne pristane na razgovore, preneo je Rojters.

Francuska agencija AFP prenosi da je katalonski lider Karles Pudždemon razjasnio danas da nezavisnost Katalonije nije proglašena, ali da je upozorio da će objaviti otcepljenje od Španije ukoliko Madrid ispuni pretnju o suspenziji regionalne autonomije Katalonije.

Rojters, s druge strane, navodi da Pudždemon ni danas nije razjasnio da li je ili nije proglasio nezavisnost.

ISTEKAO ROK: Pudždemon bez konkretnog odgovora, ŠPANSKA VLADA AKTIVIRALA NUKLEARNU OPCIJU! (FOTO)

Ukoliko centralna španska vlada ustraje u sprečavanju dijaloga i nastavi sa represijom, katalonski parlament bi mogao da glasa o formalnoj deklaraciji o nezavisnosti, o kojoj nije glasao 10. oktobra", poručio je Pudždemon u pismu.

Madrid je dao rok regionalnoj vladi Katalonije da do danas u 10.00 sati odustane od simboličnog proglašenja nezavisnosti od prošle nedelje, ili da se suoči sa direktnom vlašću Madrida nad Katalonijom, prenosi Rojters.

Ukoliko bi premijer Španije Marijano Rahoj započeo primenu ukidanja katalonske autonomije, bilo bi potrebno od tri do pet dana da regionalna autonomija bude potpuno suspendovana, navodi britanska agencija.

Španski premijer Marijano Rahoj apelovao je juče na katalonskog lidera da "deluje razumno", dok je vicepremijerka Soraja Saens de Santamarija zapretila privremenim ukidanjem autonomije Katalonije.

"Tražim od Pudždemona da deluje razumno, na uravnotežen način, da stavi interese građana u prvi plan", poručio je Rahoj u španskom parlamentu.

#Vlada

#Španija

'