AKTUELNO

Ruska Federalna služba bezbednosti privela je japanskog konzula u Vladivostoku pod optužbom da se bavio prikupljanjem obaveštajnih podataka.

Kako se navodi, konzul je uhvaćen dok je za novčanu nagradu dobijao informacije o saradnji Rusije sa jednom od zemalja Azijsko-pacifičkog regiona i uticaju sankcija Zapada na ekonomsku situaciju u Primorskoj oblasti.

Na videu koji je objavio FSB, japanski diplomata je priznao krivicu.

Japanskoj strani je uložen protest a diplomata je proglašen za personu non grata i naloženo mu je da u roku od 48 sati napusti Rusiju.

MOSKVA DA SE IZVINI! Japan reagovao zbog privođenja konzula!

Japansko ministarstvo spoljnih poslova uručilo je protestnu notu ruskom ambasadoru u toj zemlji Mihajlu Galuzinu zbog privođenja japanskog konzula u Vladivostoku, Motoki Tacunora, prenosi Tas s.

Ministar spoljnih poslova Japana Jošimasa Hajaši je izjavio da je Rusija prekršila Bečku konvenciju i da je potez Moskve „potpuno neprihvatljiv“, javlja japanska novinska agencija Kjodo.

Ministar dodaje da Tokio zahteva izvinjenje, jer zadržani diplomata nikada nije bio umešan ni u jednu ilegalnu aktivnost.

Međutim, prema navodima ruske Federalne službi bezbednosti (FSB), konzul je uhvaćen na krajnjem istoku zemlje dok je primao poverljive informacije o efektima zapadnih sankcija na ekonomiju Rusije, preneo je Rojters.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je privedeni japanski diplomata proglašen "personom non grata" i naređeno mu je da u roku od 48 sati napusti teritoriju Ruske Federacije.

#Moskva

#Rusija

#špijun