AKTUELNO

Kanadski premijer Džastin Trudo poručio je da će Kanada uvesti sankcije odgovornima za smrt devojke Mahse Amini (22), uključujući pripadnike tzv. iranske moralne policije i njenom rukovodstvu.

Ponovo smo videli da Iran ne poštuje ljudska prava, a to nam pokazuje smrt Mahse Amini, rekao je Trudo i dodao da će vlada uvesti sankcije desetinama pojedinaca i organizacija, uključujući iransku tzv. policiju za moral.

Policija za moral privela je Amini prošle sedmice jer nije nosila hidžab na odgovarajući način. Devojka je iz policijskog pritvora prebačena u komi u bolnicu gde je preminula od, kako je navedeno, srčanog udara.

Njena porodica tvrdi da su Amini u policijskom kombiju pretukli pripadnici policije, a po društvenim mrežama kružile su fotografije devojke u bolnici sa uvijenom glavom i krvavim ušima.

Smrt Mahse Amini izazvala je ogromne proteste u Iranu i šire, koje policija na brutalan način pokušava da zaustavi. Više desetina ljudi je ubijeno, uključujući i 20-godišnju devojku koja je uz Amini postala simbol otpora diktaturi ajatole Hameneia i iranskih vlasti.