AKTUELNO

Dan posle objave ruskog predsednika Vladimira Putina, da je krenula delimična mobilizacija iz različitih oblasti i regiona počeli su da stižu snimci pozvanih rezervista, koji su došli na uogovorena mesta, a pre ukrvacanja u autobuse oprositili se od najbližih.

Za to vreme neki su već koji su znatno ranije mobilisani krenuli put Donbasa, a nekima sleti dek obuka. Inače ruska vojska počela je intenzivno još krajem prošle nedelje da mobiliše rezerviste i da tepšku borbenu tehniku, koja se nalazila u depoima i skaldištima dekonzervira.

Prema izveštajima kako ruskih medija najveći odaziv je trenutno u Čečniji, gde je masa mladih Čečena pohrilila u baze da se regrutuje i odazove mobilizaciji za rat protiv Ukrajine. Veliki broj regruta odazvao se i u Jakutiji, ali i širom Rusije.

Sudeći najgore su prošli oni što su pohapšeni u Moskvi, Sankt Peterburgu i još 28 gradova. Umesto da budu izvedeni pred sudiju za prekršaje, svima je uručen vojni poziv i oni su provedeni u centre za obuku i prikupljanje rezervista.

Međutim, kao što svaka mobilizacija uprkost statistici se govori da je 100 postona, bilo je problema, kao i Dagestanu, gde su neki rezervisti odbili da se regrutuju i počeli da postavljaju pitanja zapto oni da ratuju u Ukrajini. Snimci koji dolaze govore da su građni blokirali i federalni put.

Inače ruska vlada propisala je i finansijske mere i stimulacije za mobilisane rezerviste. pa će tako mobilisani rezervisti za svaki mesec službe primiti 50.000 rublji, 500,000 u slučaju lakšeg ranjavanja, milion rublji u slučaju da budu teže ranjeni, a tri miliona članovi porodice dobiće u slučaju smrti rezerviste.