AKTUELNO

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da sankcije Rusiji koje je uvela Evropska unija treba ukinuti, prenosi Rojters pozivajući se na mađarske medije.

Orban, koji je oštar kritičar kaznenih mera EU prema Rusiji zbog napada na Ukrajinu, izjavio je to na jučerašnjem sastanku njegove stranke Fides, iza zatvorenih vrata, objavio je dnevni list "Mađar Nemzet".

Mađarski list je citirao Orbana koji je saopštio, ne navodeći izvor, da su sankcije EU podigle cene gasa i inflaciju, a da bi, ako se ove mere ukinu, cene gasa odmah pale za 50 odsto, dok bi inflacija takođe imala opadajući trend.

Bez sankcija, Evropa bi mogla da povrati snagu i mogla bi da izbegne nadolazeću recesiju, rekao je Orban prema novinskom izveštaju, ponavljajući svoj raniji stav da sankcije više štete Evropi nego Rusiji.

Orban je takođe na svojoj Fejsbuk stranici objavio poruku sa partijskog sastanka: "Briselske sankcije su gurnule Evropu u energetsku krizu".

Portparol mađarske vlade Zoltan Kovač potvrdio je za Rojters ove Orbanove izjave.

Ministri spoljnih poslova članica Evropske unije saglasili su juče na neformalnom vanrednom sastanku u Njujorku, na marginama Generalne skupštine UN, da nastave sa novim sankcijama protiv Rusije i pružanjem pomoći Ukrajini, saopštio je visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj, nekoliko sati nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin naredio delimičnu mobilizaciju.

#Viktor Orban