AKTUELNO

London i čitavo Ujedinjeno kraljevstvo danas se opraštaju od kraljice Elizabete Druge koja će večeras biti sahranjena u Crkvi Svetog Đorđa u okviru Vindzorske palate.

Još od ranog jutra, počele su ceremonije, a glavni ispraćaj biće održan od 11 do 12 sati po londonskom vremenu (12 do 13 po našem) u Vestminsterskoj opatiji u prisustvu dve hiljade zvanica među kojima i oko 500 šefova država ili vlada i predstavnika međunarodnih institucija.

Foto: Tanjug/Yui Mok/PA via AP

Sahrana kraljice Elizabete II je najveća bezbednosna operacija koju je londonska policija ikad preuzela, izjavio je Stjuart Kandi, pomoćnik komesara londonske policije.

Foto: Tanjug AP/Emilio Morenatti

Prof. dr Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za studije bezbednosti MB, smatra da je to ne samo najveća bezbednosna operacija, već i najveći bezbednosni izazov za sistem nacionalne bezbednosti Britanije.

Bjegović je podsetio da je na prostoru Londona veliki broj ljudi koji je došao sa ratnih područja Sirije i da je za pretpostaviti da među njima ima onih sa okrvavljenim rukama.

Foto: TV Pink Printscreen

- Među njima ima i onih koji imaju drugo mišljenje prema politici koju je vodila Velika Britanija - podsetio je Bjegović.

Prema njegovim rečima, kompletan sistem nacionalne bezbednosti Velike Britanije, koji počiva na MI-6, zatim na MI-5, a tu je i Vladin štab za komunikacije.

- Bezbednosni alarm upaljen je od momenta objavljivanja smrti... Od tada se vrši pojačana kontrola svih onih koji ulaze u zemlju - kazao je Bjegović.

Preminula u 96. godini života

Elizabeta II umrla je 8. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj u 96. godini života. Ujedinjeno Kraljevstvo je obeležilo period nacionalne žalosti od 10 dana, a državna sahrana kraljice – zakazana u ponedeljak u 11 sati ujutro po lokalnom vremenu u Vestminsterskoj opatiji i praćena službom u Kapeli Svetog Džordža u Vindzoru – biće jedno od najvećih okupljanja pripadnika kraljevskih porodica i političara u Ujedinjenom Kraljevstvu za više decenija.

Aleksandar Rastović, istoričar, rekao je da će sahrana Elizabete II prevazići sahranu bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, na kojoj je bilo preko 130 svetskih državnika.

Foto: TV Pink Printscreen

- Zaista je kraljica Elizabeta obeležila jednu epohu. Tolike decenije nalaziti se na britanskom tronu je zaista kuriozitet - ocenio je Rastović.

#Aleksandar Rastović

#Elizabeta II

#Miroslav Bjegović

#Sahrana