AKTUELNO

Oko 2.000 gostiju, uključujući nekoliko stotina predsednika, šefova država i monarha, prisustvovaće danas sahrani kraljice Elizabete II u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Inače, državna sahrana kraljice Elizabete II je jedan od najvećih logističkih izazova u britanskoj istoriji.

Američki predsednik Džo Bajden, japanski car Naruhito i francuski predsednik Emanuel Makron su među 2.000 gostiju koji učestvuju u ovom istorijskom događaju.

Foto: Tanjug AP/Emilio Morenatti

Više od 10.000 policajaca iz cele zemlje biće raspoređeno u prestonici jer vlasti očekuju rekordnu gužvu duž rute sahrane.

Prema protokolu, popodne će kovčeg kraljice Elizabete II otputovati u zamak Vindzor na crkvenu službu.

Kraljevski kovčeg je trenutno izložen u Vestminsterskoj palati u Londonu i biće premešten u Vestminstersku opatiju gde će biti održana državna sahrana.

Iako će državna sahrana početi u 11 sati, vrata opatije su otvorena tri sata ranije da dočekaju 2.000 ljudi koji su pozvani na događaj.

Konačna lista gostiju se čuva u tajnosti iz bezbednosnih razloga, a nekoliko šefova država, političkih predstavnika i monarha već je reklo da će prisustvovati.

Foto: Tanjug AP/Emilio Morenatti

Kraljičin kovčeg biće prodefilovan kroz prestonicu do Hajd park Kornera, do zvona Big Bena, gde će biti utovaren u automobil i odvezen u Vindzor, grad na jugoistoku Engleske, oko 30 km od Londona.

Od 15 sati nova povorka, predvođena pripadnicima kraljevske konjice, proći će 'Dugu šetnju' koja vodi do zamka Vindzor, čuvene rezidencije britanske kraljevske porodice.

Povorci će se potom pridružiti i kraljevska porodica.

Tamo će bogosluženju prisustvovati oko 800 gostiju, uključujući kraljičino lično osoblje.

Na kraju, u 19 .30 kraljica će biti položena na privatnoj sahrani koja se održava u prisustvu kralja i članova kraljevske porodice.

Foto: Tanjug AP/Hiro Komae

#Elizabeta II