AKTUELNO

Sahrana britanske kraljice Elizabete Druge biće održana danas uz prisustvo više od 500 zvaničnika, a događaj, koji mediji nazivaju "sahranom veka", za londonsku policiju biće logistički i bezbednosni izazov najvišeg nivoa.

Na državnoj sahrani se očekuje više od 500 šefova država ili vlada, uključujući i kraljeve, kraljice, šeike, sultane i japanskog cara.

Biće to jedan od najvećih i najsloženijih događaja na britanskom tlu od Drugog svetskog rata, a američki predsednik Džozef Bajden je na vrhu liste državnika koji dolaze iz celog sveta.

Ovaj skup visokih zvaničnika predstavljaće logistički i bezbednosni izazov najvišeg nivoa, saopštila je londonska policija.

Predviđeno je da kovčeg sa telom kraljice bude u zgradi parlamenta u Vestminsterskoj dvorani do danas u 10,45 po lokalnom vremenu, a da se zatim prenese u Vestminstersku opatiju, koja se nalazi u neposrednoj blizini, u pratnji kralja Čarlsa Trećeg i starijih članova kraljevske porodice.

Opelo počinje u 11 časova po lokalnom vremenu i traje jedan sat, a završava se sa dva minuta ćutanja.

Foto: Tanjug AP/Kirsty Wigglesworth

Osim kanterberijskog nadbiskupa Džastina Velbija, očekuje se da će odlomke iz Biblije pročitati i britanska premijerka Elizabet Tras, a na opelu će biti i predstavnici drugih verskih konfesija.

Kovčeg sa telom kraljice će posle službe u opatiji biti prevezen lafetom Kraljevske mornarice, kroz London, u pratnji porodice do Velingtonovog luka, prolazeći usput pored Bakingemske palate.

Povorka će stići u 15 časova do zamka Vindzor, gde će se obaviti služba i sahrana, a opelo u Vindzoru počeće oko 16 časova.

Kraj opela je ujedno i kraj javnog dela sahrane Elizabete, njen kovčeg će biti položen u Kapelu svetog Ðorđa, grobnicu njenog oca kralja Džordža Petog, pored muža princa Filipa, oko 19.30 po lokalnom vremenu bez prisustva javnosti.