AKTUELNO

Projekcije rezultata parlamentarnih izbora u Austriji pokazuju da je najviše glasova osvojila Austrijska narodna partija (OVP) koju predvodi 31-godišnji ministar spoljnih poslova Sebastijan Kurc.

Najnovije projekcije izbornih rezultata pokazuju da je konzervativna OVP osvojila 31,5 odsto glasova, a Kurc bi, ako se projekcije obistine, mogao da postane najmlađi šef vlade u Evropi.

Pročitajte još: DAČIĆ ZA PINK: Dosta smo se ŽRTVOVALI za Evropu, neka oni vode svoje bitke (VIDEO)

Na drugom mestu je Socijaldemokratska stranka Austrije (SPO) kancelara Kristijana Kerna sa 27,1 odsto glasova, a na trećem evroskeptična desničarska Slobodarska partija Austrije (FPO), predvođena Hajncom-Kristijanom Štraheom, sa 25,9 odsto.

OVP i FPO su usmerile svoju kampanju na zabrinutost zbog imigracije i islama, i pozivale na čvršću kontrolu austrijskih granica i brzu deportaciju tražilaca azila čiji su zahtevi odbijeni, dok su socijaldemokrate u fokus stavile potrebu za socijalnom jednakošću.

Projekcije, slično predviđanjima analitičara pred izbore, ukazuju na skretanje Austrije udesno i nagoveštavaju kraj vladavine velike koalicije socijaldemokrata i konzervativaca.

Konačni rezultati biće proglašeni tek sredinom sledeće nedelje.

#Austrija

#Sebastijan Kurc

'