AKTUELNO

Oko dva miliona ljudi na jugozapadu Japana dobilo je naređenje da se evakuišu uoči dolaska snažnog tajfuna Nanmadola koji će pogoditi region u nedelju, javila je javna televizija NHK.

Meteorološki zvaničnici izdali su hitno upozorenje za jake vetrove, visoke talase i olujni talas za prefekturu Kagošima, prenosi CNN.

Vlasti su naredile evakuaciju 965.000 domaćinstava iz primorskih gradova Mijazaki, Kagošima i Amakusa.

Tajfun Nanmadol pogodio je danas Kjušu, najjužnije od četiri glavna ostrva Japana, a meteorolozi upozoravaju na jake oluje i visoke talase "koji do sada nikada nisu zabeleženi".

Ovaj 14. tajfun u sezoni, koji je Zajednički centar za upozoravanje na tajfune američke mornarice klasifikovao kao supertajfun, mogao bi doneti rekordne padavine, saopštila je Japanska meteorološka agencija, upozoravajući na rizik od izlivanja reka i klizišta.

Južni Kjušu bi danas mogao da primi 500 mm kiše, a mogući su i udari vetra do 250 kilometara na sat , dok bi u centralnom regionu Tokai moglo da padne 300 mm kiše, navodi meteorološka služba.

Železničke kompanije su otkazale vozove u regionu, a privremeno je zatvoreno oko 950 maloprodajnih objekata, prenosi Rojters.


Predviđa se da će oluja kretati ka istoku i preći preko glavnog japanskog ostrva Honšu početkom sledeće nedelje, pre nego što se u sredu preseli na more.

Autor: