AKTUELNO

Predsednik SAD Džo Bajden razgovarao je danas sa kraljem Čarlsom III, odavši počast njegovoj pokojnoj majci kraljici Elizabeti II i poručivši da želi da nastavi njihove bliske odnose.

Iz Bele kuće je saopšteno da se Bajden rado seća "kraljičine ljubaznosti i gostoprimstva, uključujući i onda kada je ugostila njega i prvu damu u zamku Vindzor prošlog juna“.

"Takođe je preneo veliko divljenje američkog naroda kraljici, čije dostojanstvo i postojanost produbljuju trajno prijateljstvo i poseban odnos između Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva. Predsednik Bajden je preneo svoju želju da nastavi bliske odnose sa kraljem", dodaje se u saopštenju.

Foto: Tanjug AP/Pablo Martinez Monsivais

Bajden je u četvrtak naredio da se zastave spuste na pola koplja posle 96-godišnje kraljice i bio je prvi svetski lider koji se upisao u knjigu saučešća promenivši tog dana raspored da bi otišao u posetu britanskoj ambasadi u Vašingtonu.

"Žalimo za vama. Bila je sjajna dama. Tako smo oduševljeni što smo je upoznali", naveo je Bajden u knjizi saučešća.

Bajden će biti među oko 500 šefova država i stranih zvaničnika koji se očekuju na sahrani u ponedeljak - jednom od najvećih okupljanja kraljevskih i svetskih lidera u Velikoj Britaniji od smrti Elizabetinog oca Džordža VI.