AKTUELNO

Kovčeg sa posmrtnim ostacima kraljice Elizabete II napustio je Bakingemsku palatu i praćen kraljem Čarlsom, njegovom braćom i sestrom i decom, stigao do Vestminstera gde će ostati izložen do sahrane u ponedeljak.

Kraljičino poslednje i najtužnije putovanje počelo je po precizno utvrđenom rasporedu uz kraljevsku gardu i u pratnji kralja Čarlsa, njegove braće Endrua i Edvarda, sestre Ane i Čarlsovih sinova, prinčeva Vilijama i Harija.

Povorka je prošla pored statua kraljičinih roditelja, kralja Džordža VI i kraljice majke. Stotine hiljada ljudi okupilo se da isprati kraljicu i vidi krunu koju je nosila posle svog krunisanja.

Foto: TANJUG/VICTORIA JONES

Kraljičin kovčeg bio je prekriven zastavama i ukrašen kraljevskim draguljima i belim svećem. Povorka je posle polučasovnog putovanja stigla u Vestminstger gde će kentenberijski nadbiskup održati 20-minutnu službu.

U drevnom srcu britanskog parlamenta, Vestminsterskoj dvorani, kraljičin kovčeg će stajati naredna četiri dana a očekuje se da će milion Britanaca doći da joj oda poštu.

U tužnoj povorci su bile i kraljica Kamila, princeza od Velsa, vojvotkinja od Saseksa i grofica od Saseksa, kao i princeze Beatgrisa i Eugenija. Bivša supruga princa Endrua, Sara Ferguson, popularna Fergi, nije pozvana jer se razvela od kraljičinog omiljenog sina.

Britanski mediji navode da odlazak kraljice iz Bakingemske palate ima istorijski značaj jer su prinčevi Vilijam i Hari ostavili po strani svoje nesuglasice i pružili podršku svom ocu, hodajući uz njeg aiza kovčega. Procesija je sigurno, navode mediji, probudila bolne uspomene braći koji su, kada su imali 15 i 12 godina tako ispratili na večni počinak i svoju majku, princezu Dajanu.