AKTUELNO

Američku tinejdžerku koja je izbola svog navodnog silovatelja na smrt sud u Ajovi je osudio na pet godina uslovno.

Pajper Luis (17) takođe mora da plati 150.000 dolara odštete porodici svog silovatelja Zakarija Bruksa, kod je ubila u samoodbrani 2015. godine.

Ona je prošle godine priznala krivicu za ubistvo iz nehata i namerno ranjavanje. Za obe optužbe zaprećena je kazna do deset godina zatvora. Ukoliko Pajper prekrši uslovnu kaznu mogla bi da iza rešetaka provede i do 20 godina.

- Sledećih pet godina vašeg života biće ispunjeni pravilima sa kojima se ne slažete, siguran sam u to. Ovo je druga šansa koju ste tražili, nećete dobiti treću - rekao je sudija tokom izricanja presude.

Ona se nakon izricanja presude obratila okupljenim novinarima.

- Moj duh je izgoreo, ali još uvek sija kroz plamen. Slušajte me kako urlam, vidite kako žarim i gledajte kako rastem. Ja sam preživela - poručila je ona, piše BBC.

Pajper je pre dve godine pobegla od kuće jer je konstantno trpela nasilje. Dok je spavala u jednom hodniku prišao joj je muškarac koji joj je ponudio da prespava kod njega, a zatim ju je primoravao da za novac spava sa drugim muškarcima.

Foto: Printscreen YouTube/KING 5y

Ona je na suđenju rekla da je jedan od njih Zakarije, kao i da ju je on silovao nekoliko puta.

Tinejdžerka ga je u junu 2020. godine izbola nožem više od 30 puta nožem u stanu u Ajovi, kada je imala samo 15 godina.

Iako je još uvek maloletna Pajper priznala zločin, ona je sve vreme tokom suđenja pokušala da opravda svoje postupke.

- Oduzela sam čoveku život. Moje namere tog dana nisu bile da samo izađem i oduzmem nekome život. Nisam se osećala sigurno, znala sam da sam u opasnosti i zbog toga sam uradila šta sam uradila. Ovo ne menja činjenicu da sam počinila krivično delo - govorila je ona nedavno.

Policija i tužioci nisu osporili da je tinejdžerka trpela seksualno zlostavljanje i da je bila žrtva trgovine ljudima.

Ono što je otežavajuća okolnost u njenom slučaju je činjenica da je Bruks spavao u vreme kada ga je ona ubila i nije predstavljao neposrednu pretnju po njenu bezbednost.

Na desetine američkih saveznih država usvojile su takozvane zakone o "bezbednoj luci" koji žrtvama trgovine ljudima nude određeni nivo imuniteta, ali je predlog zakona koji je usvojio Predstavnički dom Ajove zastao u Državnom Senatu nakon što su grupe za sprovođenje zakona izrazile zabrinutost zbog ove osetljive teme.

#Ajova

#Silovanje

#Ubistvo