AKTUELNO

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen poručila je danas da EU ostaje solidarna sa Ukrajinom, i ujedno najavila mere za jačanje konkurentnosti i ekonomije Unije.

Fon der Lajen je, u obraćanju Evropskom parlamentu (EP), na sednici kojoj je prisustvovala i supruga predsednika Ukrajine Olena Zelenska, rekla da se čitav kontinent krajem februara probudio uz solidarnost sa Ukrajinom.

„Bićemo stavljeni na proveru od strane svih koji žele našu podelu. Ne radi se samo o ratu protiv Ukrajine, već ekonomskom ratu, borbi za vrednosti i budućnost, autokratija protiv demokratije. Uverena sam da će, ako postoji potrebna solidarnost, ruski predsednik Vladimir Putin doživeti neuspeh i demokratija pobediti“, podvukla je ona.

Iskazala je veliko poštovanje prema građanima Ukrajine za njihovu borbu, nazivajući ih herojima uz poruku „slava Ukrajini“.

„Evropska solidarnost sa Ukrajinom ostaje neoboriva. Sankcije protiv Rusije će ostati na snazi i sada je vreme odlučnosti i jasnoće“, podvukla je ona.

Fon der Lajen je najavila solidarnost EU sa Ukrajinom i u finansijskom smislu, dodajući da će obnova zemlje puno koštati.

Najavila je da danas putuje u Ukrajinu, gde će razgovarati sa predsednikom te zemlje Volodimirom Zelenskim.

„Naše zajedničko tržište je veliki uspeh, i vreme je da to bude uspešna priča i za Ukrajinu“, poručila je ona.

Najavila je i da želi da Ukrajinu uključi i u slobodnu roming zonu EU.

„Jedna pouka ovog rata je da moramo da poslušamo one koji poznaju Putina, a koji su ukazali na njegove zločine i platili visoku cenu za to. Gruzija i Moldavija, opozicija u Belorusiji, njih treba poslušati. Sve te glasove koji godinama upozoravali da Putin neće prestati. Prijatelji u baltičkim državama su radili na energetskoj nezavisnosti od Rusije, koštalo ih je puno, ali skuplja je zavisnost“, dodala je ona.

Fon der Lajen je ukazala da je i EU radila na smanjenju energetske zavisnosti od Rusije, prenevši da je popunjenost gasnih skladišta na 84 odsto.

Takođe, je podvukla da se mora raditi na diverzifikaciji.

„Prošle godine ruski gas činio je 40 odsto našeg uvoza, a danas je to svega devet odsto“, prenela je ona.

Ukazala je na rast cena rekavši da je neophodno preduzeti mere da se smanje.

Zatražila je da članice EU smanje potrošnju struje, da je neophodno podeliti dobit od energenata i kanalisati je tamo gde je potrebno.

„Moramo raditi na tome da se cene energenata smanje, ali i da osiguramo snabdevanje. Isto tako moramo osigurati našu konkurentnost. Ako je gas preskup to se odražava na našu konkurentnost. Želimo da se oslobodimo nepouzdanih partnera kao što je Rusija, i okrenenemo se drugim snabdevačima kao što je Norveška“, rekla je ona.

Fon der Lajen je istakla da je Evropa do sada polagala na gas iz gasovoda i da se sada okrenula tečnom naftnom gasu, pa je potrebno da EK radi na razvijanju mera za stvaranje boljih uslova za trgovinom gasom.

Najavila je za oktobar usvajanje okvira koji će omogućiti državne garancije za operatere energije, kako bi se uspostavila ista pravila za sve.

„Imamo neposrednu krizu sa kojom se suočavamo, ali moramo gledati u budućnost i zatražila promenu pristupa u formiranju cene struje. Potrošači treba da dobiju mogućnost da koriste prednosti nižih troškova energije iz obnovljivih izvora. Cena struje treba da se odveže od cene gasa“, naglasila je ona.

Kazala je da je transformacija u sektoru energetike već počela i da je sve više ulaže u obnovljive izvore energije.

Govoreći o ekonomiji rekla je da su potrebna fiskalna pravila koja bi dozvoljavala strateške investicije uz očuvanje fiskalne stabilnosti, a s tim u vezi će EK u oktobru izneti nove ideje.

„Trebalo bi da postoje jednostavnija pravila da se otvori prostor za strateške investicije“, ukazala je ona.

Istakla je da će EK raditi i na paketu pomoći malim i srednjim preduzećima.

Osvrnula se i na smrt britanske kraljice Elizabete Druge, rekavši da je ona bila legenda, jedina konstanta u Evropi.

#EU