AKTUELNO

Vrhovni sud Španije osudio je danas bivšeg sveštenika na 30 godina zatvora zbog zlostavljanja sedmoro maloletnika u katolickom internatu pre skoro deceniju kada je radio kao njihov učitelj.

U svojoj presudi sud je naveo da je sveštenik iskoristio svoj položaj da neprikladno dodiruje genitalije dečaka, na primer dok se pretvarao da se igra u bazenu ili u privatnim prostorijama pod izgovorom medicinskog lečenja, prenosi Rojters.

Sud je zaključio "da je dodirivanje bilo očigledno seksualnog karaktera" i naložio osuđenom da plati kaznu od 52.920 evra i odštetu od 2.000 evra svakoj od žrtava.

Navodi o zlostavljanjima dece od katoličkog sveštenstva i o mogućem zataškavanju crkve pojavili su se poslednjih meseci u Španiji, godinama nakon što su slični skandali potresli crkvu u drugim zemljama kao što su SAD, Irska i Francuska.

Crkveni zvaničnici nisu odmah bili dostupni za komentar, a bivši sveštenik je u prošlosti negirao da je loše postupao.

Navodi se da je verski autoritet u centralnoj provinciji Siudad Real oduzeo svešteniku čin 2019. godine i prijavio slučaj tužiocima nakon interne istrage o zlostavljanjima počinjenim kada je podučavao studente tinejdžere.

List ''El Pais'' je u decembru izvestio o više od 1.200 navodnih slučajeva zlostavljanja od strane sveštenstva u trajanju od sedam decenija, a parlament je kasnije dao zadatak državnom ombudsmanu da sprovede istragu.

Ombudsman Anhel Gabilondo rekao je danas da je njegova kancelarija već u prva dva meseca istrage pomogla 201 žrtvi.

Španska katolička crkva saopštila je početkom 2022. da je duboko ožalošćena zloupotrebama i da će sarađivati sa vlastima i pružiti transparentnost, pomoć i reparacije žrtvama.

Rojters navodi da je pokrenuta istraga na nivou biskupije koju nadgleda privatna advokatska firma.